Hogyan tegyük élménnyé az első napot egy új munkahelyen?

Szerző: | 2019. 11. 15. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkavállaló beillesztése, onboarding

Az első nap az új munkahelyen minden munkavállaló számára meghatározó. Ha introvertáltabb munkatársról van szó, akkor ráadásként egy kicsit talán ijesztő is. Olyan első benyomás ez, amit ha elszúrunk, nagyon nehéz lesz kijavítani. Ha viszont jól csináljuk és éreztetjük az új kollégával, hogy fontos nekünk, és számítunk a munkájára, akkor elkötelezetté válik.

Az onboarding azonban nem egyetlen napból áll, ez egy folyamat, amelynek van egy pre-onboarding része, és amely jó esetben a belépéstől számítva 12 hónapig tart. A pre-onboardingról és az onboarding e-mailről korábban már írtam.

Mi történjen az első napon?

Az első napon semmiképpen ne akarjunk minden információt egyszerre átadni az új munkatársnak, egyrészt azért, mert egyszerűen nem fogja tudni megjegyzeni, másrészt pedig azért, mert nem kell mindent tudnia az első napon. Bőven elég, ha szépen, fokozatosan adjuk át a munkakörhöz szükséges információkat.

A kollégák megismerése

Már az első napon mutassuk be új kollégánkat a munkatársaknak. Fordítsunk különös figyelmet azokra, akik a közvetlen munkatársai lesznek, illetve akik a kapcsolódó munkakörökben dolgoznak.

A kultúra megismerése

Mondjuk el, milyen céges hagyományok, rendezvények, önszerveződő csapatok, sportolási lehetőségek vannak. Ezt akár játékosíthatjuk is. Az első nap a munkahelyen mindig meghatározó az új kollégák számára a szervezeti kultúra megélése és megértése szempontjából.

A munkakör megismerése

Mondjuk el, mik lesznek a konkrét feladatai, illetve mutassuk meg a szervezet felépítését, és a munkakör helyét a szervezetben. Fontos, hogy az új munkatárs már az első napon értse, hogyan segíti a munkája a szervezet céljainak elérését.

Az iroda felfedezése

Tegyünk egy irodai túrát, hogy mindent megtaláljon a későbbiekben. Mutassuk meg, hol tud ebédelni, hol a teakonyha, hogyan tud nyomtatni vagy kávét főzni. Ha nagy az iroda, készítsünk neki egy térképet, hogy mit, illetve kit hol talál meg. Tudassuk vele, hogy milyen problémával kit kell keresnie.

Az első nap legfontosabb pillanata – A közös ebéd

Szervezzünk közös ebédet a közvetlen munkatársaival, a mentorával és a felettesével. (Ha ez utóbbi nem megoldható, akkor is kerítsünk rá sort, hogy az új kolléga már az első napon találkozzon a főnökével egy kávé mellett.)

Onboarding első nap - Welcome csomag

Az első nap emlékei – A welcome csomag átadása

Készítsünk egy welcome csomagot az új kollégának, amelybe az alábbiakat érdemes beletenni:

  • a munkához szükséges eszközök, céges ajándéktárgyak (jegyzetfüzet, toll, egérpad, névjegykártya)
  • a kollégák üdvözlő üzenetei
  • egy onboarding füzet a legfontosabb tudnivalókkal (szervezeti felépítés, cégtörténet, hagyományok, vízió, munkatársak elérhetősége, stb.)
  • irodai térkép, ha viszonylag nagy az irodánk
  • céges szótár, hogy értse a belső zsargon, a munkatársak szóhasználatát.

Rendszerek működésének bemutatása

Mutassuk meg neki a legfontosabb rendszereket, amelyeket kezelnie kell. Ellenőrizzük, műküdik-e az e-mail fiókja, rendben vannak-e a hozzáférései a különböző szoftverekhez.

Az első nap a munkahelyen jó élménnyel kell, hogy záruljon

Az első nap végén kérdezzük meg az új munkatárstól, hogy érezte magát. Mi az, ami tetszett neki és mi az, ami nem. Ennek alapján személyre tudjuk szabni az onboarding program további elemeit.

Szeretnél hatékonyan működő onboardingot, de nem tudod, hogyan fogj hozzá?

Kérd onboarding tervező csomagunkat és tudd meg, hogyan lehetne még jobb az új kollégák beillsztése!

Ha pedig nincs időd foglalkozni ezzel, kérj 30 perces ingyenes konzultációt az onbording folyamat fejlesztési szolgáltatásunkról.

További cikkeimet az onboardingról itt találod:

Ezeket olvastad már?