Tudd meg mit ad a munkahelyi egészségmegőrzés a munkavállalónak és a munkáltatónak!

Szerző: | 2023. 05. 17. | Munkaerő megtartása, Munkahelyi egészség

Korábbi cikkben már írtam arról, mi is a munkahelyi egészségmegőrzés, illetve miért teremt a munkáltatók számára versenyelőnyt ideális munkavállalók vonzására és megtartására. A munkahelyi egészségprogramok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a dolgozók jó egészségi állapotban maradjanak és optimális teljesítményt nyújtsanak. Röviden összefoglalva ezek a programok olyan kezdeményezések, amelyek támogatják a fizikai és mentális egészséget a munkahelyen.

Hoztam nektek egy szituációs példát arról, hogyan lehet alkalmazni ezeket a tippeket a gyakorlatban, valamint néhány ötletet a munkahelyi egészségprogramokkal kapcsolatban.

Képzeljük el, hogy egy közepes méretű technológiai vállalatnál dolgozunk, ahol a vezetőség egy munkahelyi egészségprogram bevezetése mellett döntött. A program keretében több intézkedést vezetnek be a dolgozók egészségének támogatására és a munkahelyi környezet javítására.

Munkahelyi egészségmegőrzés a munkavállaló szemszögéből nézve:

Gyula, egy 35 éves szoftverfejlesztő, nagyon hálás a vállalatnak a munkahelyi egészségprogramért. Korábban túl sok időt töltött ülve a számítógép előtt, ami hosszú távon negatív hatással volt a fizikai és mentális egészségére: hátfájdalma alakult ki a gerince rossz terhelésétől, a látása romlott a folyamatos képernyőfénytől, és az állóképessége sem a régi a folyamatos ülőmunkától. Emellett Gyula lelkiismeretes munkavállalóként mindig a maximumra törekedett, ez a folyamatos stressz, a sürgető határidők pedig kezdenek nyomot hagyni benne, egyre nehezebben küzd meg helyzetekkel, így nem csupán a koncentrációja romlott, de ezáltal a munkamorálja is és a motivációját is kezdi elveszíteni.

Az új programnak köszönhetően Gyula most rendszeresen részt vesz a közös séta szünetekben, és néhány dolgozóval együtt kialakítottak egy csoportot, akikkel hetente egyszer közösen edzenek a munkahelyen található tornateremben, ezzel nem csupán Gyula állóképességét, de a közösséghez tartozás érzését, a jó kollegiális viszonyt is erősítve, így jobb atmoszférát teremtve az irodában munkaidő alatt is. Gyula fizikailag aktívabb és energikusabb lett, és kevésbé érzi a hosszú ülés okozta fáradtságot.

Emellett a vállalat támogatja a mentális egészségét is, és rendszeres stresszkezelési workshopokat és tanácsadást biztosít. Gyula megtanult különböző stresszkezelési technikákat, amelyek segítenek neki a munkahelyi nyomás kezelésében, és javítják az általános jólétét és koncentrációját. Gyula nem csupán megbecsülve érzi magát, mert a vállalat törődik vele: biztonságot is érez, és motivációt arra, hogy igénybe vegye a vállalat által biztosított szűrővizsgálatokat, elejét véve hosszútávú egészségügyi problémáknak.

Munkahelyi egészségmegőrzés a munkaadó szemszögéből nézve:

Anna, Gyula közvetlen főnöke az elején szkeptikus volt az munkahelyi egészségügyi programokkal szemben. A vállalat számára azonban a munkahelyi egészségprogram nagyon előnyös. Az egészséges dolgozók kevésbé vannak távol betegségek miatt, és magasabb a munkaképességük. Az egészségprogram segítségével a vállalat csökkentheti a betegszabadságok számát és a teljesítmény csökkenéséből adódó költségeket. Emellett az egészségprogram növeli a dolgozók elégedettségét és lojalitását, ami hozzájárul a munkáltatói márkaépítéshez és a munkavállalók megtartásához: vonzóbbá tesszük ezáltal vállalatunkat. Ezenkívül a program segít a munkahelyi légkör javításában és a stressz csökkentésében, ami pozitív hatást gyakorol a munkahelyi produktivitásra és a csapatmunkára. Anna ebből először csupán a jobb hangulatra lett figyelmes, majd fokozottan kezdett rájönni arra, hogy dolgozóit egyre nyugodtabbnak és motiváltabbnak látja, ami a részleg által produkált számokban is meglátszott már az első évben.

Mi történt itt pontosan?

A változás, amit Anna tapasztalt, hosszútávú, és teljesen más látásmódot igényel a vezetőségtől, mint más munkahelyi befektetések. Nem csupán az előrelátásról van itt szó. A legtöbb vállalati döntéshozatal alapja a ROI (return on investment), melynek lényege a vállalatba befektetett pénz hozamának pénzalapú értékelése, azaz mennyi befektetéssel mekkora hozamot értünk el. Ezzel ellentétben a munkahelyi egészsémegőrzési program olyan befektetéshez tartozik, ami közvetve térül meg, eredményeit pedig nem mindig lehet objektíven, számok alapján megítélni, hanem jelzőértéke lehet a munkahelyi elkötelezettség, elégedettség, ezáltal a munkahelyi hangulat, munkaerő fluktuációjának csökkenése és a produktivitás növekedése: ez a VOI (value of investment).

Ha további hasznos tartalmakra vágysz, kövess be LinkedIN-en!

Ezeket olvastad már?

Tudd meg a sikeres Facebook álláshirdetés titkát! – Esettanulmány egy cukrászda online toborzási kampányáról

Tudd meg a sikeres Facebook álláshirdetés titkát! – Esettanulmány egy cukrászda online toborzási kampányáról

Facebook álláshirdetés segítségével vettünk fel 3 cukrászt 6 nap alatt egy budaörsi cukrászdába. Egy jelölt megszerzése kevesebb, mint 3.000 forintba került. Az employer branding és az online toborzási kampányok tehát egyáltalán nem csak a nagy cégek kiváltsága....

bővebben