A munkahelyi egészségfejlesztés fogalma

Szerző: | 2020. 02. 16. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkahelyi egészség

Ebben a cikkben a munkahelyi egészségfejlesztés fogalma és előnyei kerülnek bemutatásra, különböző megközelítések alapján.

A munkahelyi egészségfejlesztés fogalma az ENWHP Luxemburgi Deklarációja szerint

„A munkahelyi egészségfejlesztés a munkaadók, a munkavállalók és a társadalom valamennyi olyan együttes tevékenységét jelenti, amely a munkahelyi egészség és jól-lét javítására irányul. A cél eléréséhez szükséges lépések és eszközök: a munkaszervezet javítása, a dolgozói részvétel biztosítása és a személyi kompetencia fejlesztése.”

Ebben a megközelítésben tehát a munkahelyi egészségfejlesztés egy közös felelősség. Nem hárítható csak az államra, a munkáltatóra vagy épp az érintett munkavállalóra.

A munkahelyi egészségfejlesztés olyan modern vállalati stratégia, amely megcélozza, hogy a betegségeket a munkahelyen előzzék meg, növeljék az egészségesség lehetőségeit és a munkahelyi jól-létet. E célok elérése érdekében az egészségfejlesztésnek szélesebb eszköztárat kell bevetnie, mint a hagyományos munkavédelemnek. A munkahelyi egészségfejlesztés magában foglalja az összes olyan, az alkalmazottak, a munkaadók és a civil szervezetek által közösen hozott intézkedést, amelyek a dolgozó emberek egészségét és jól-létét szolgálják. A munkahelyen, mint egészségfejlesztési színtéren baleseteket és betegségeket lehet megelőzni, egészséges és biztonságos munkakörülményeket lehet kialakítani, terjeszteni lehet egészséggel kapcsolatos ismereteket és módszereket. Ezzel pedig segítenek egy egészségesebb életmódot kialakítani.

Munkahelyi egészségfejlesztés

Gondoljunk csak bele, hogy életünk során csaknem 90 000 órát töltünk munkával. A megváltozott munkahelyi igényeknek és az atipikus foglalkoztatási formák, mint a rugalmas munkaidő vagy a home office elterjedése miatt ugyan nem töltünk ennyi időt a munkahelyünkön. Ettől eltekintve azonban a munkahelyünk jó színetere lehet az egészségfejlesztésnek. Ehhez azonban különböző egészségtudományi, pszichológiai és humán szakemberek bevonására és a munkavállalók aktív részvételére is szükséged lesz.

Arról, hogy milyen lehetőségeink vannak munkáltatóként egészségesebb munkahellyé válnunk, itt olvashatsz.

A munkahelyi egészségfejlesztés fogalma Kapás Zsolt szerint

Kapás Zsolt a téma egyik legelismertebb szakértője hazánkban. Az ő megfogalmazása nem specifikáltan a munkahelyre fókuszál, hanem általában az egészségfejlesztésre. Szerinte „az egészség-fejlesztés egy olyan folyamat, amelynek célja az, hogy minden emberben fokozott mértékben működjön az egészségtudat, és ez által képessé váljon egészségének megerősítésére”

Munkáltatóként figyelembe kell vennünk, hogy a munkatársaink egyéni elköteleződésére is szükségünk van annak érdekében, hogy munkahelyi egészségmegőrzési törekvéseink sikeresek legyenek. Ehhez azonban stratégiai célokon alapuló, hosszútávú egészségfejlesztési tervre van szükséged.

A munkahelyi egészségfejlesztés előnyei

A munkahelyi egészségfejlesztésnek számos előnye van. Ha ezeket számszerűsítjük, egyértelművé válik, miért megtérülő befektetés a munkahelyi egészségfejlesztés.

Munkahelyi egészségfejlesztés előnyei
  • Az egészség a hatékonyság egyik eleme. Ennek oka, hogy a munkavállalók testi és egészsége nagyban befolyásolja teljesítő képességüket. A munkatársaink tudása és tapasztalat mellett jól-létüknek is rendben kell lennie ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni.
  • Az egészség a humán tőke megtérülésének egyik feltétele. A vállalatok számára alapvető fontosságú, hogy befektetéseik hamar megtérüljenek. Ez az emberi erőforrásban befektetett tőkére is igaz. Minden kiesett hónap, egészségromlás rontja a befektetett tőke megtérülési rátáját.
  • Az egészség hiánya, mint költségelem. A munkaidő kiesés, valamint az annak következtében jelentkező további költségek szintén rontani fogják a cég nyereségességét. Egy munkahelyi baleset miatt betegszabadságon lévő munkatársunk esetében az ő pótlása, az esetleges termelési nehézségek miatt eleve kevesebb lesz a profit. Ekkor még nem számoltunk az esetleges kártérítési költségekkel vagy a határidő csúszások miatti kötbérrel.
  • Az egészség a munkavállalói elégedettség egyik legfontosabb eleme. Ha teszünk a kollégáink egészségének feljesztéséért, elkötelezettebbek lesznek.
  • A munkatársaink elégedettsége mellett egy átgondolt munkahelyi egészségfejlesztési program az image, a bizalomkeltés eszköze is lehet. Ezáltal pedig jó eszköz a munkáltatói márkánk építésére is.

Olvasd el további cikkeimet a munkahelyi stresszről és a munkahelyi egészségmegőrzésről:

Ezeket olvastad már?