A jó munkahely 7 legfontosabb jellemzője

Szerző: | 2019. 11. 06. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Toborzás-kiválasztás

Mindenki jó munkahelyen szeretne dolgozni, mi HR-esek pedig igyekszünk jó munkahelyként feltüntetni magunkat, amikor új munkavállalókat toborzunk a céghez. A munkaerő vonzásához és megtartásához azonban nem hangzatos szavak és üres igéretek kellenek, hanem valós törekvések.

De mik is a jó munkahely jellemzői? Mire van szüksége a hazai munkavállalóknak ahhoz, hogy elköteleződjenek a munkáltatójuk felé?

A jó munkahely jellemzői – 1. A jó vezető

A hazai munkavállaló körében végzett kutatásom alapján teljesen mindegy, hogy pályakezdőkről, családosokról, nyugdíj előtt állókról, szakmunkásokról vagy épp több diplomával rendelkezőkről van szó, a legfontosabb mindenki számára az, hogy milyen a vezetője.

Arról, hogy milyen a jó vezető, nagyon sokan, nagyon sokféleképpen írtak már, így ebbe most részletesen nem megyek bele. A legfontosabb az, hogy tulajdonképpen a vezetőn áll vagy bukik, hogy marad-e a munkavállaló a cégnél. Ha igen, meddig?

Ma már alapvető elvárás a vezető felé, hogy legyen:

  • szakmailag rátermedt
  • következetes
  • hiteles
  • támogató, mentoráló
  • fogékony a beosztottai ötleteire
  • találja meg a szituációban megfelelő kommonikációs stílust
  • adjon visszajelzést
  • tudjon delegálni
  • tartson teljesítményértékelő beszélgetést
  • legyen víziója, stratégiája
A jó munkahely jellemzői - A jó vezető

A jó munkahely jellemzői – 2. Biztonságos munkakörülmények

A biztonságos, egészséges munkakörülmények meglétének ma már magától értetődőnek kellene lennie. Sok helyen azonban még a törvényi előírások betartása is kérdéses, ha a munkahelyi biztonságról van szó.

Számos lehetőségünk van arra, hogy egészségtudatos munkahelyként működjünk. Akkor is szervezhetünk munkahelyi egészésgnapot, sportnapot, közös tornát, csapatversenyt vagy épp sportbajnokségot, ha egyébként szűkösek az anyagi lehetőségeink. Ezek e megoldások kezdetnek mindenképpen jók, a hosszútávú és tartós eredmények eléréséhez azonban egy stratégiailag átgondolt, tudatosan felépített és a munkavállalói igényekkel összhangban álló munkahelyi egészésprogramra van szükség. Arról, hogy melyek a leggyakoribb egészségfejlesztési eszközök a hazai vállalatok körében, itt írok.

A jó munkahely jellemzői – 3. Vonzó fizetés

A jó munkahely jellemzői - Vonzó fizetés

Ha akarjuk, ha nem, ez még mindig központi kérdés a munkavállalók számára. Fontos, hogy korrekt bérrendszert alakítsunk ki, amely igazodik a munkavállalói képességekhez és erőfeszítésekhez. Vezessünk be évvégi bónuszt, amely összekapcsolódik a teljesítményértékelési rendszerünkkel. Ha tehetjük, adjunk cafetériát is.

Gyakran felmerülő kérdés a fizetés kapcsán, hogy kell-e, érdemes-e kommunikálni a toborzás során. Amennyiben egy -tól -ig tartományt is megadunk a hirdetésben, nagyobb eséllyel fognak jelentkezni a pozícióra, hiszen reálisabban fel tudják mérni a jelentkezők, hogy ennyi pénzért szeretnének-e a cégnél dolgozni.

A jó munkahely jellemzői – 4. Fejlődési és karrierlehetőség, ösztönző feladatok

A Maslow piramist valószínűleg senkinek nem kell bemutatnom. Az elméletet sokan, sokféleképpen támadták, abban azonban minden motivációt kutató tudós egyetért, hogy vannak olyan magasabb rendű szükségletek, amelyek az egyén fejlődésére, az önmegvalósításra irányulnak.

Tulajdonképpen ez az, ami miatt olyan munkára vágyunk, amely örömmel tölt el, amelyet szívesen végzünk és ami olykor kihívást jelent számunkra. Fontos, hogy ennek olyan kihívásnak kell lennie, amelyek képességeink fejlődésével járnak és amelyeket reálisan meg tudunk oldani. Ellenkező esetben distressz ér minket, amely hosszútávon kiégéshez is vezethet. Fontos tehát, hogy ismerjük munkatársaink képességeit, egyéni motivációit és ehhez próbáljuk igazítani a munkakörét is.

Ha a feladatok, amelyek a munkatársunk nap, mint nap végez, nem fejleszti a képességeit, nem jelent számára semmilyen kihívást, akkor nem kollégánk előbb-utóbb új lehetőségek után fog nézni, akár a szervezeten kívül is. Ha van rá mód, legyünk rugalmasak a munkakörök alakításában és biztosítsunk fejlődési és előrelépési lehetőséget munkatársaink számára.

Ehhez segítség lehet a negyedéves vagy féléves teljesítményértékelő és célkitűző beszélgetések, valamint a cégen belüli karriertervezés. Ezáltal a munkaerő igényünket is pontosabban előre tudjuk jelezni. Vegyük figyelembe azt is, ha a munkatársunknak a fejlődéshez valamilyen képzésre van szüksége. Ha van rá mód, támogassuk az egyéni képzési igényeket is, ne csak a szerintünk megfelelő tréningekre, képzésekre küldjük el a munkavállalóinkat.

A jó munkahely jellemzői - Fejlődési és karrierlehetőség

A jó munkahely jellemzői – 5. A munkatársak személyisége

A vezető személyisége után ez a második legfontosabb kérdés a munkavállaló beillesztése kapcsán. Meg kell találnia a közös hangot a munkatársaival. Mindenkinek más igényei vannak a kollégákkal való kapcsolat terén, de a hatékony munkavégzés érdekében fontos, hogy mentalitásukban, hozzáállásukban hasonló emberek dolgozzanak együtt. A diverzitás fontos és egyértelműen serkenti az újszerű, innovatív megoldások létrehozását, de egyúttal sokkal tudatosabb odafigyelést és empátiát is igényel a csapattagoktól. Amennyiben nálunk nincs szükség szoros csapatmunkára, próbáljunk hasonló attitűddel rendelkező embereket felvenni.

A megtartás miatt az is fontos, hogy az olyan egyéni igényeket is figyelembe vegyük, mint az extrovertáltságból, illetve introvertáltságból adódó szükségletek. Introvertált munkatársunkat pszichésen sokkal jobban kimeríti például egy open office vagy a mindennapos közös ebéd. Extrovertált kollégáink számára viszont az egyéni, elmélyült munkavégzés az, ami nehézséget okozhat.

A jó munkahely jellemzői – 6. A csapatmunka

A jó munkahely jellemzői - A csapatmunka

Kutatásaim alapján a hazai munkavállalók számára fontos, hogy csapatban dolgozhassanak. Ez azonban csak akkor segíti a munkavállaló megtartását, ha a csapatmunka hatékony és a csapattagok segítik egymást.

Ennek alapfeltétele egymás személyiségének, képességeinek ismerete. Tudnunk kell egymásról, hogy ki mire képes, illetve, hogy kinek mi a “piros gombja”.

A hatékony csapatmunka feltétele az is, hogy már a folyamat elején lefektessük azokat a közösen elfogadott szabályokat, amelyek mentén dolgozni fogunk. Ezek a későbbiekben segíteni fogják a csapatot, amikor valamilyen nehézséggel kerülnek szembe.

Szintén meg kell állapodni abban is, hogy mely feladatnak ki a felelőse és mi a határideje. Emellett nem árt, ha van egy kinevezett vezető, aki tartja a kapcsolatot a külső érintettekkel és vállalja a felelelősséget a csapat munkájának sikerességéért. Neki kell delegálnia és a feladatok elvégzését ellenőriznie is.

A jó munkahely jellemzői – 7. Rugalmas munkaidő és home office

A fiatal munkavállalók (Z és Y generációk) számára ezek ma már alapvető igények. A világ felgyorsult, ők pedig nem akarnak napi 1-2 órát elpazarolni azzal, hogy a dugóban ülnek. Nem akarnak szabadnapot kivenni azért, mert várnak egy csomagot vagy a szerelőt. Az online platformok és a felhő alapú szolgáltatások elterjedésével pedig bárhonnan tudnak dolgozni, ha szellemi munkáról van szó. A nagyobb cégek esetén ez persze kihívást jelent, hiszen új technológiákra kell áttérni és ez általában idő és költségigényes. A KKV-k számára ez azonban versenyelőny lehet a multikkal szemben a munkaerőért folytatott harcban.

A munkavállalói igény egyébként heti 1-2 nap home office, illetve a 10 – 14 órás törzsidőn túl a rugalmas munkakezdés idő lenne, erre azonban még csak kevés cég ad lehetőséget. Habár kétségtelen, hogy a pandémiás helyzet hatására valamelyest javulás figyelhető meg.

Kíváncsi vagy, hogy a Ti cégetek mennyire jó munkahely?

Kérj ingyenes, 30 perces konzultációt és ismerd meg dolgozói elégedettségmérési szolgáltatásunkat, hogy megtudd, hogyan lehetnétek még jobb munkahely!

Ezeket olvastad már?