A munkahelyi stressz kezelése, munkahelyi stresszkezelés

Szerző: | 2020. 01. 09. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkahelyi egészség

A munkahelyi stresszkezelés mára különösen fontossá vált. Ahogy a világ gyorsul, egyre kevesebb időnk marad testi és lelki egészségünkre. Nehezen tudjuk tartani a munka és a magánélet egyensúlyát, ráadásul a munkahelyi problémák szinte mindig hatással vannak magánéletünkre is. A munkahelyi stressz leggyakoribb okairól, a munkahelyi stressz mérésről és a következményeiről korábban már írtam.

Nézzük meg, munkáltatóként mit tehetünk a munkahelyi stressz kezeléséért és a munkavállalóink jól-létéért.

Munkahelyi stresszkezelés módszerei – Stresszoldó, stresszkezelő tréningek

A munkahelyi stresszkezelés egyik leggyakoribb módja a stresszkezelő tréningek szervezése. Ezeknek az a célja, hogy a már kialakult pszichológiai igénybevételt csökkentse, ezért úgy nevezett másodlagos megelőzésnek számít. Magában foglalhat például relaxációt, biofeedbacket, imaginációt vagy akár kognitív-viselkedés terápiát is. A stresszkezelő tréningek keretében a résztvevők feltárják az elakadásaikat, az őket érő stressz forrásait és konkrét cselekvési terveket is készíthetnek a káros hatások csökkentésére. Emellett célokat jelölnek ki és feszültségoldó gyakorlatokat, légzési és meditációs technikákat is elsajátítanak.

Munkahelyi stressz kezelése - meditáció

A stresszkezelő tréningeknek szintén része lehet új kommunikációs eszközök megismerése is, hiszen sok esetben valamilyen félreértés, vagy hibás kommunikáció okozza a konfliktust, ezáltal pedig stresszforrássá válik.

Munkahelyi stresszkezelés módszerei – Konfliktuskezelő tréning

A munkahelyünkön gyakran előfordulhat az is, hogy valamilyen konfliktusba kerülünk a kollégáinkkal. Lehet ez egy félreértés, egy érdekellentét vagy valamilyen értékkonfliktus is. Szinte biztos, hogy egy-egy megoldatlan konfliktus is stresszorként jelenik meg, így a munkahelyi stressz kezelésének eszköze lehet egy konfliktuskezelő tréning szervezése is. Arra azonban érdemes figyelmet fordítanunk, hogy a tréningen történteket a résztvevők kellő empátiával és diszkrécióval kezeljék, mert felszínre kerülhetnek személyes, vagy jelen nem lévőt érintő kérdések is.

Munkahelyi stresszkezelés módszerei – Időgazdálkodás tréning

Szintén a munkahelyi stressz gyakori forrása a túlterheltség. Ennek oka lehet munkakör nem megfelelő kialakítása vagy akár az is, ha az érintett munkavállaló nem jól gazdálkodik az idejével. Ez akár személyiségünkből is fakadhat, szerintem te is ismersz olyanokat, akik mindent az utolsó pillanatra hagynak és olyanokat is, akik mindent lépésről-lépésre megterveznek. Mindkét típus elsajátíthat új eszközöket egy időgazdálkodási tréningen, sőt, ennek keretében a delegálási képességüket is fejleszthetik. Érdemes tehát munkáltatóként elgondolkodnunk az időmenedzsment tréningek lehetőségén.

Munkahelyi stressz kezelése - időmenedzsment

Munkahelyi stresszkezelés módszerei – Egyéb tréningek

Vannak olyan cégek is, ahol autogén-tréninget, boldogság-tréninget, vagy pszicho-terror megelőző tréningprogramokat szerveznek a munkahelyi egészségmegőrzés keretében.

Gondold át, illetve kérdézd meg kollégáidat, hogy nekik milyen tréningre lehet szükségük a munkahelyi stressz-kezelés kapcsán.

Munkahelyi stresszkezelés módszerei – Pszichológiai tanácsadás

A stresszkezelés részeként szervezhetünk csoportos vagy egyéni pszichológiai tanácsadást is. Szintén a pszichés problémák kialakulásának és súlyosbodásának megelőzése érdekében kiscsoportos megbeszéléseket, önismereti tréningeket szervezhetünk, amelyek segítik a résztvevőket a problémamegoldásban és a nehéz helyzetek kezelésében.

Munkahelyi stresszkezelés módszerei – Munkatárs támogató rendszerek

Kialakíthatunk munkatárs támogató rendszerek is, amelyek azonnal, bármikor rendelkezésre állnak, névtelenül igénybe vehetők és a problémák széles körére ajánlanak segítséget, legyen az egészségügyi, lelki, anyagi, magánéleti vagy akár jogi probléma. A rendszer fontos eleme, hogy azt a munkáltató finanszírozza, a munkavállaló pedig ingyenesen vehesse igénybe.

Olvasd el további cikkeimet a munkahelyi stresszről és a vállalati egészségmegőrzésről:

Ezeket olvastad már?