Az 5 leggyakoribb hiba az onboarding első napján

Szerző: | 2019. 11. 29. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkavállaló beillesztése, onboarding

Van néhány gyakori hiba, amit sokan elkövetnek az onboarding folyamat első napján. Ezek olyan dolgok, amelyek odafigyeléssel, felkészüléssel elkerülhetőek és segítik az új munkavállaló elköteleződését.

1. Onboarding hiba – Ki fogja körbevezetni?

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a cég nem készül fel arra, hogy az első napon valakinek körbe kell vezetni az új kollégát. Ennek keretében nem csak az irodát és a kollégákat kell bemutatni, hanem meg kell mutatni minden olyan dolgot az új munkatársnak, amivel dolgozni fog, vagy amivel a mindennapok során találkozni fog, mint például a nyomtató vagy a kávéfőző.

Onboarding hiba - körbevezetés

2. Onboarding hiba – Nem találkozik a főnökkel

A HRDrive felmérése szerint a munkavállalók 89%-ának rendkívül fontos lenne, hogy felettesével már az első napon találkozzon. Ha erre nem kerül sor, nehezebben fog elköteleződni az új munkavállaló. Így a belépését érdemes akkorra időzíteni, amikor nincs üzleti úton vagy szabadságon a főnöke. Egy közös kávé vagy ebéd rendkívül jó lehetőség az ismerkedésre, a feladatok és az elvárások egyeztetésére.

3. Onboarding hiba – Nincs kivel ebédelnie

Az első nap mindig kritikus lehet a szocializálódás szempontjából. Az új kolléga ekkor még nem ismer senkit, egyedül érzi magát. Ennek elkerülésére érdemes a közvetlen munkatársakkal, a mentorral vagy a vezetővel egy közös ebédet szervezni. Ez nem csak a kapcsolatok kialakítását segíti, de a céges kultúra megismerését is segíti.

4. Onboarding hiba – Feleslegesnek érzi magát

Az egyik legrosszabb dolog, ha az új munkatárs feleslegesnek érzi magát. Ha nem készülünk fel az érkezésére, nagyon könnyen elkövetjük ezt a hibát.

A leggyakoribb okok, ami miatt feleslegesnek érezheti magát az új kolléga:

 • Nem alakítottunk ki számára megfelelő munkakörnyezetet. Nincs asztala, vagy hozzáférése a rendszerekhez. Ettől úgy fogja érezni, hogy nem vártuk az érkezését és igazából felesleges, hogy ott van.
 • Nem készültünk fel rá, hogy már az első napon egyszerűbb, de értelmes feladatot tudjon végezni. Egy jól működő munkacsoportban egyértelmű feladata, szerepe, felelőssége van, így könnyebben be tud majd illeszkedni. Ha azonban nem kap segítséget akkor nem az elvárt viselkedést, teljesítményt nyújtja majd az új munkatárs. Ügyeljünk rá, hogy a csoportdinamikával járó konfliktusok ne menjenek a munkateljesítmény rovására.
 • Nem segítjük elő a munkatársakkal való ismerkedését. Ezt a mentori rendszer bevezetésével, egy közös ebéd vagy egy welcome party szervezésével könnyen meg tudjuk előzni.
 • Nem tűztünk ki rövid és hosszútávú célokat, feladatokat. Ez elkerülhető, ha az új munkavállaló első heti feladatait előre összegyűjtjük és az első napon egyeztetjük vele. Így a munkaterhelést is előre fel tudja majd mérni.
onboarding hiba - feleslegesnek érzi magát

5. Onboarding hiba – Nem kap elég információt

Komoly problémát fog okozni, ha az alábbi információkat nem adjuk át minél hamarabb az új munkatársnak:

 • mi a feladata
 • mik a szervezeti célok
 • mi a munkájának a szerepe, hogyan kapcsolódik a szervezeti célokhoz
 • milyen rendszereket használunk
 • milyen rutinok, megszokott munkafolyamatok vannak a szervezetben
 • hogyan épülnek fel a folyamatok
 • milyen juttatások vannak, ezeket hogyan lehet igénybe venni
 • mikor van ebédszünet és mennyi ideig tart
 • visszajelzés az elvégzett feladatairól

Arról, hogy hogyan tegyük élménnyé az első napot, itt olvashatsz. Itt pedig az első nap játékosításáról, a hatékony onboarding terv készítéséről, valamint az onboardingra való felkészülésről írtam.

5 + 1. Onboarding hiba – Nem kérünk tőle visszajelzést, nem kérdezzük meg, hogy érezte magát az első napon

Ettől nem csak az új munkatárs válik elkötelezettebbé, mert fontos számunkra a véleménye, hanem reális visszajelzést kapunk a beillesztési folyamatunkra. Tudni fogjuk, mit csinálunk jól, illetve mi az, amit érdemes lenne átgondolni, hogy már az első napot élményként éljék meg az új kollégák.

Szeretnél hatékonyan működő onboardingot, de nem tudod, hogyan fogj hozzá?

Kérd onboarding tervező csomagunkat és tudd meg, hogyan lehetne még jobb az új kollégák beillsztése!

Ha pedig nincs időd foglalkozni ezzel, kérj 30 perces ingyenes konzultációt az onbording folyamat fejlesztési szolgáltatásunkról.

További cikkeimet az onboardingról itt találod:

Ezeket olvastad már?