Munkaerő megtartás módszerei – Egészséges munkahelyként könnyebb

Szerző: | 2020. 03. 27. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkahelyi egészség

A munkaerő megtartás módszerei közül a leghatékonyabb, ha odafigyelünk arra, hogy egészséges és biztonságos munkakörülményeket teremtsünk munkavállalóinknak. Korábban már részletesen írtam arról, hogy milyen a jó munkahely, illetve hogy milyen egészségmegőrzési és egészségfejlesztési eszközöket alkalmazhatunk munkáltatóként. Arról pedig, hogy hogyan kell munkahelyi egészségfejlesztési tervet készíteni, itt olvashatsz.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy milyen elvárásai is vannak a hazai munkavállalóknak egy egészséges munkahely kapcsán. Mi az, ami kiemelten fontos a magyarok számára, és mi az, amivel nem, vagy kevésbé hatékonyan tudjuk elkötelezetté tenni őket. Most tehát megtudhatod, mi az, amivel biztosan sikert aratsz majd a munkavállalóid körében!

Kutatásom során 270, különböző végzettséggel és munkatapasztalattal rendelkező hazai munkavállalót kérdeztem meg. Előfordulnak olyan elvárások, amelyek adott munkakörök és adott életszakaszok esetén egyediek. Ezeket érdemes a saját munkavállalóink igényeinek felmérésével megkeresnünk és a munkaerő-megtartási tervünk későbbi szakaszába beépíteni. Első lépésként azonban nézd meg azt, hogy az általános igények közül mi az, amiért Te cégvezetőként, HR-esként tenni tudsz.

Munkaerő megtartás módszerei – #1 Korrekt teljesítményértékelési rendszer

A munkaerő megtartásának egyik legjobban működő módszere arra az igényre épül, hogy mindannyian elismerésre, fejlődési lehetőségre és a saját céljaink megvalósítására vágyunk. Ennek legjobb eszköze a teljesítményértékelő beszélgetések rendszeresítése.

Munkaerő megtartás módszerei - Teljesítményértékelés

A hazai munkavállalók számára kétségtelelnül a legfontosabb az, hogy kapjanak rendszeresen visszajelzést a teljesítményükről. Egy teljesítmény értékelő beszélgetésnek nem a hibák kiemeléséről, hanem a fejlődési lehetőségek és a jövőbeli célok kijelöléséről kell szólnia. Egy ilyen beszélgetés keretében érdemes először a munkavállaló önértékelésével kezdeni, hiszen sokszor tisztán látják, hogy miben kell fejlődniük, illetve mik azok a feladatok, amelyek nehézséget jelentenek számukra.

Nem érdemes túl sokat rágódni a múltbéli hibákon, sokkal inkább a jövőbeli célokra és karriertervekre fókuszáljunk. Erősítsük meg kollégánk önbecsülését, köszönjük meg erőfeszítéseit és dícsérjük meg, amikor valamit jól csinált.

Érdemes legalább negyedévente sort keríteni rövidebb és évente egy hosszabb beszélgetésre, ahol tisztázzuk a célokat és a kehetőségeket. Az új kollégákkal az első és a harmadik hónap végén mindenképpen üljünk le megbeszélni a tapasztalatokat, meglátásokat.

A teljesítményértékelési rendszer a vezetőktől időt és felkészülést igényel, de mindenképpen megéri, ha elkötelezett és jól teljesítő kollégákat szeretnénk.

Munkaerő megtartás módszerei – #2 Ergonómikus irodai berendezések

A második legfontosabb tényező az, hogy megfelelően van-e kialakítva az iroda.

  • Kényelmes-e a székem?
  • Van-e olyan helység, ahová el tudok vonulni, ha komolyabb odafigyelést igénylő feladatom van?
  • Van-e lehetőségem a kollégáimmal gyorsan kommunikálni?
  • Kaptam-e monitort / egeret / headset-et, ha gyakran van olyan feladatom, ahol ezek segítenék a munkavégzést?
  • Megfelelő-e az iroda hőmérséklete?
  • Tudunk-e szellőztetni?
  • Van-e elég természetes fény?
  • Rendelkezésre állnak-e a megfelelő eszközök? Ezek illeszkednek-e a munkavállaló adottságaihoz?
Munkaerő megtartás módszerei - Munkakörnyezet

Ezek mind-mind olyan apróságnak tűnő dolgok, amelyekre nem feltétlenül gondolunk, de igen bosszantó tud lenni, ha kényelmetlenül ülünk, szorít a munkavédelmi bakancsunk, nem esik kézre valamelyik munkaeszköz, vagy nem tudunk igazán odafigyelni arra, amit éppen csinálunk.

Érdemes az egyes munkaköröket alaposan megvizsgálni és megkérdezni a kollégáinkat, hogy mire lenne szükségük. Sokszor tényleg minimális ráfordítással sokkal kényelmesebbé tehetjük munkatársaink környezetét.

Munkaerő megtartás módszerei – #3 Rugalmas munkaidő és távmunka bevezetése

A munkaerő megtartás harmadik nagyon hatásos módszere a rugalmas munkaidő bevezetése. Még jobb, ha ezt a home office lehetőségével kombináljuk, így irodai munkakörökben dolgozó munkavállalóink kényelmesebben össze tudják egyeztetni a munkájukat és a magánéletüket. Manapság nagyon sokat számít, hogy nem kell szabadságot kivennem, ha egy csomagot várok, ha jön a szerelő, vagy kisgyerekes szülők esetében ha beteg a gyerek és otthon kell maradni vele. Heti 1-2 nap home office ideális, hiszen így nem szakadnak ki a munkavállalók a munkahelyi folyamatokból, viszont csökkent a konfliktusok száma, hiszen kevesebbet találkozunk személyesen.

A rugalmas munkaidő lehetővé teszi azt is, hogy szabadidős elfoglaltságainkra legyen elég időnk. Odaérjünk egy edzésre vagy nyelvórára.

Fizikai munkakörökben a home office persze nem járható út és sok esetben a rugalmas munkaidő megszervezése is nehezebb, de mindenképpen érdemes foglalkozni azzal, hogy hogyan tudjuk a munkavállalóink életét megkönnyítani ezáltal.

Ma már a legtöbb üzletben és vendéglátó helyen rugalmasan dolgozhatunk 4 – 6 vagy 8 órában, előre egyeztetve a beosztást. Így a munkavállalók tudnak előre tervezni és össze tudják egyeztetni munkájukat és szabadidős elfoglaltságaikat vagy épp szülői feladataikat.

Munkaerő megtartás módszerei - home office

Munkaerő megtartás módszerei – #4 Munkahelyi étkezde kialakítása

Az egyik legnagyobb probléma az, ha a munkavállalóink nem tudnak rendesen étkezni a munkahelyükön. A kiegyensúlyozott, egészséges étkezés nagyon fontos mind a teljesítőképesség, mind pedig a stressz-kezelés szempontjából. Ha nem tudunk 3 óránként enni, vércukorszintünk leesik, ekkor pedig sokkal könnyebben konfrontálódunk másokkal. Ez nyilván semmilyen munkakörben nem előnyös, így lehetőség szerint alakítsunk ki legalább egy teakonyhát mikróval és biztosítsunk elegendő szünetet a kollégáinknak a nyugodt étkezésre.

Ha van kantin vagy büfé az irodánk közelében, kezdeményezzük a kínálat egészségessé tételét a saláták, tejtermékek, teljes kiőrlésű pékárúk, gyümölcsök biztosításával és a magas cukortartalmú termékek visszaszorításával.

Munkaerő megtartás módszerei - Egészséges étkezde

Szintén probléma, ha nem tudnak elég vizet fogyasztani a munkatársaink. Ez persze nagyban függ a munkakör sajátosságaitól, de igyekezzünk olyan megoldást találni, amivel minden kolléga számára biztosítani tudjuk fiziológiai szükségleteik kielégítését. Sok esetben egy vízautomata beszerzése is megoldás lehet, ha olyan irodánk van, ahol nincsen külön konyha.

Munkaerő megtartás módszerei – #5 Védőeszközök biztosítása, adminisztratív és műszaki kontroll

A fizikai munkakörökben dolgozó munkaerő megtartásának legjobb módszere, ha biztonságosabbá tesszük a munkájukat. Ehhez három területen is tudunk változtatni.

Védeőeszközök biztosítása

A törvényi előírások miatt ez eleve kötelező, sokszor azonban nem megfelelő minőségűek ezek a védőeszközök, vagy a munkavállalók nem rendelketésszerűen használják. Nézzük meg, hogy mindenkinek a megfelelő méretben biztosítottuk-e a munkavédelmi ruházatot, illetve hogy azok nem sérültek, nincsenek elhasználódva. Még mindig jobban megérti új védőeszközöket beszerezni, mint egy munkahelyi baleset miatt kártérítést és javítási költségeket fizetni, nem beszélve a betegszabadságon lévő kolléga távolléte miatt felmerülő költségekről.

Munkaerő megtartás módszrei - Védőeszközök

Adminisztratív kontroll

Ez alatt főleg a részletes betanítást és a pontos munkautasításokat értjük. Sok cégnél ezek pontatlanok, felületesek, emiatt pedig sokkal könnyebben hibázik a munkavállaló is. Fordítsunk kellő figyelmet a gépek használatának megismerésére, megértésére és a munkautasítások részletes magyarázatára. Ha kell, szemléltessük is a feladatot.

A betanítást végző kollégákat mindenesetben készítsük fel rá, adjunk neki elegendő időt, hogy az új kollégáknak mindent meg tudjanak mutatni. Ha szükséges biztosítsunk leírásokat, videófelvételeket is, hogy legyen mihez nyúlnia a kollégának, ha nem biztos valamiben.

Ez nem csak a fizikai munkakörökre igaz, az irodai munkaköröknél is fontos, hogy a kollégák tudják használni a nyomtatót vagy épp a különböző szoftvereket, rendszereket. Ezek megismerése és átlátása nem 2 perc, szánjunk rá elegendő időt.

Műszaki kontroll

A műszaki kontroll a használt gépek, berendezések karbantartására, javítására vonatkozik. Ez természetesen ugyanúgy igaz egy gyártósorra, mint egy céges laptopra, előbbi esetében sokkal szembetűnőbb persze a probléma, utóbbi egyszerűen csak bosszantó és időrabló.

Munkaerő megtartás módszerei – #6 Képzések, workshopok, tréningek

A munkaerő megtartás módszerei közé tartozik az is, ha segítjük munkatársaink fejlődését különböző tréningek és workshopok szervezésével. Ezek lehetenek a munkakörhöz kapcsolódó, valamilyen új technológia megismerését segítő képzések, de lehetnek az egyéni fejlődési igényekhez kapcsolódó, cégen kívüli tréningeken való részvétel támogatása is. A belsős képzések előnye, hogy könnyebben megszervezhetőek, olcsóbbak és még a csapatkohéziót is erősítik. A külsős tréningek új szemléletmódot hozhatnak be a cégbe és nagyobb hatást is tudunk elérni velük, cserébe viszont költségesebb megoldást jelentenek.

Az egyik legnépszerűbb tréning-téma manapság a stresszkezelés, így erre mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk. Egy ilyen tréning a mindennapi nehézségekkel való megküzdési képességeinket és a kommunikációnkat erősíti, így a magánéletben is számos hozadéka van.

A képzéseken való részvétel ne egyfajta jutalom legyen. A különleges vagy nagyobb volumenű eseményeket kezelhetjük így, de biztosítsunk ezen kívül is fejlődési lehetősgeket kollégáinknak.

Munkaerő megtartás módszerei – #7 Családbarát munkahely

Az utolsó ötlet, amit bemutatok, már kevésbé általános. Nyilvánvalóan az, hogy családbarát-e a munkahely, azoknak fontos, akik családalapításon gondolkodnak, vagy kisgyermekeket nevelnek. Mindazonálltal az, hogy családbarát a munkahely, emberközpontú vezetőkre utal, így a fiatal munkavállalók számára is vonzó lehet.

A családbarát munkahelyek jellemzője nem csak az, hogy lehetőséget ad a szülőknek a rugalmas munkaidőre, vagy a távmunkára, de akár nyári gyerekfelügyeletet, vagy céges óvodát, bölcsődét is biztosítanak a kollégák gyermekei számára.

Szintén családbarát kezdeményezés a családi napok, mikulás-rendezvények szervezése is.

Ami ennél sokkal komolyabb tervezést igényel, viszont sokkal komolyabb megtartó ereje is van, az a szülési szabadság rugalmas kezelése. Többnyire a multicégek élnek annak lehetőségével, hogy a másik szülőnek – többnyire az édesapának – is biztosítanak a törvényben előírt szabadságon túl néhány hónap fizetett szabadságot, hogy otthon lehessen a családjával.

Ez a KKV-k számára ebben a formában valószínűleg nem megvalósítható, azonban az ő esetükben is van lehetőség a távmunka vagy a részmunkaidő rugalmas kezelésére.

Munkaerő megtartás módszerei - Családbarát munkahely

Olvasd el további cikkeimet a munkaerő megtartásról és a vállalati egészségmegőrzésről:

Ezeket olvastad már?