Miért van szükség pre-onboardingra?

Szerző: | 2019. 11. 13. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkavállaló beillesztése, onboarding

A pre-onboardingnak ma már kiemelt szerepe van a sikeres munkaerő toborzásban és beillesztésben.

Mi az a pre-onboarding?

A pre-onboarding tulajdonképpen a beillesztés előtti kommunikációt jelenti. A szó szoros értelmében már a toborzási kommunikáció is ide tartozik, hiszen a jelölt már ekkor kialakít egy képet a cégünkről. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy hiába van tökéletesen átgondolt és jól működő onboarding programunk, ha előtte a kiválasztás során nem megfelelően kommunikáltunk a jelölttel. Így el sem fogunk jutni odáig, hogy be kell illeszteni őt a szervezetbe.

Mielőtt belevágunk a beillesztési folyamataink felülvizsgálatába, először ellenőrizzük, hogy a kiválasztás során mindig gyorsan és pontosan tájékoztattuk-e a jelölteket a folyamat következő lépéseiről, részleteiről. Ha nem, akkor először itt tegyünk rendet.

Miért fontos a pre-onboarding?

Az előzetes beillesztésnek, pre-onboardingnak azért van nagy jelentősége, mert már itt elkötelezhetjük, vagy elveszíthetjük az új kollégát. Ha nem megfelelően tájékoztatjuk, nem fogja magát biztonságban érezni és előbb-utóbb ott fogja hagyni a céget.

Az új munkavállalónak éreznie kell, hogy számítunk a munkájára, szükség van rá és várjuk az érkezését. Ha azonban nem tájékoztatjuk, nem készülünk fel arra, hogy megfelelő munkakörnyezetet alakítsunk ki neki, nem fogja fontosnak érezni magát.

Arról, hogy milyen teendőink vannak még az új kolléga első munkanapja előtt, itt olvashatsz.

Pre-onboarding

Milyen elemei lehetnek a pre-onboardingnak?

  • Van, ahol a potenciális jelöltet már az ajánlattétel előtt bemutatják a kollégáknak. Szintén gyakori, hogy az egyik munkatárs is részt vesz az interjúkon, hogy a csapattal vagy a munkakörrel kapcsolatos kérdésekre ő válaszoljon. Így ha a jelölt elfogadja az ajánlatot, már nem egy teljesen idegen helyen, nem egy vadidegen társaságban kell túlélnie az első napot.
  • Az egyik hazai gyártócégnél már az interjú napján is van gyárlátogatás, hogy a jelentkezők kapjanak egy kis ízelítőt abból, hogy milyen körülmények között és milyen munkát végez a cég. Ez is növelheti az új munkatárs elköteleződését amellett, hogy csökken a bizonytalansága a céget és a munkalehetőséget illetően. Így könnyebben el fogja fogadni az állásajánlatot.
  • A leggyakoribb módja az ajánlat elfogadása és a munkakezdés közötti kapcsolatfelvételnek a tájékoztató e-mail küldése. Ez azért fontos, mert így már jó előre fel tudjuk készíteni a jelöltet a munkakezdésre. Arról, hogy mit írjunk az üdvözlő e-mailbe, itt írok.

Szeretnél hatékonyan működő onboardingot, de nem tudod, hogyan fogj hozzá?

Kérd onboarding tervező csomagunkat és tudd meg, hogyan lehetne még jobb az új kollégák beillsztése!

Ha pedig nincs időd foglalkozni ezzel, kérj 30 perces ingyenes konzultációt az onbording folyamat fejlesztési szolgáltatásunkról.

További cikkeimet az onboardingról itt találod:

Ezeket olvastad már?