Ez vállalati egészségmegőrzés 2 legfontosabb eleme

Szerző: | 2020. 03. 20. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkahelyi egészség

A vállalati egészségmegőrzés ma már a munkáltatói márka egyik legfontoabb eleme. Korábban már írtam arról, hogy a hazai munkavállalók számára az egyik legfontosabb tényező, hogy egészséges és biztonságos munkahelyen dolgozzanak. Éppen ezért érdemes fokozott figyelmete fordítanunk a munkahelyi egészségmegőrzésre. Ezzel versenyelőnyt is szerezhetünk a munkavállalókért vívott harcban.

Sokat beszélünk a dolgozói jólétről és annak fontosságáról, viszont kevés olyan munkahely van ahol kiemelt figyelmet fordítanak a mentális egészség és stressz okozta problémák kezelésére. A mai munkaerő egyre nagyobb terhelést kap mind mentálisan, mind fizikailag. Ez rövidtávon olyan mentális problémákhoz vezet, mint a stressz, az alvászavar vagy a szorongás. Hosszabb távon pedig depressziót és kiégést eredményezhet. Ez azonban felelős munkáltatói hozzáállással megelőzhető. A jólétre törekvő cégek munkavállalói sokkal elégedettebbek és produktívabbak a munkájukban. Ennek okán olyan céges kultúrát kell kialakítani, aminek szerves részét képezi a munkahelyi egészségmegőrzés és egészségfejlesztés, ami vonzza és megtartja a tehetségeket. Azt ugye mondanom sem kell, hogy ha odafigyelünk kollégáink egészségére, akkor nem csak a kilégések száma és a fluktuáció fog csökkenni, de a toborzási és képzési költségeink is? Ez tehát egy jó befektetés számunkra.

Összegyűjtöttem azokat a munkahelyi egészségmegőrzési elemeket, amiket érdemes beépíteni a vállalati kultúrába. Itt most csak azokról az elemekről lesz szó, amelyek az egészség megőrzésére fókuszálnak, vagyis amelyek biztosítása alapveetően az állam feladata lenne, sok esetben azonban munkáltatóként mégiscsak érdemes ezeket biztosítanunk kollégáink számára.

Vállalati egészségmegőrzés elemei: Orvosi szűrések

A munkahelyi egészségmegőrzés részeként a munkáltató orvosi vizsgálatok munkahelyen történő elvégzésére adhat lehetőséget. Sok esetben ezek egészségügyi intézményekben történő elvégzése munkaidőkiesést, a munkavállaló távollétét okozhatja. Ha azonban a munkavállaló ezeket a munkahelyén is el tudja végezni, vállalati szinten várhatóan csökkenni fog a munkaidőkiesés, valamint a munkavállalók is hamarabb időt szánnak a szűrővizsgálatok elvégzésére, ami akár a megbetegedés korábbi felismerését, hatékonyabb kezelését is eredményezheti.

Munkahelyi egészségmegőrzés - orvosi szűrés

Az alábbi vizsgálatok például megfelelő előkészületek mellett könnyedén elvégezhetőek a munkahelyen:

 • mobil laborvizsgálat
 • hallásvizsgálat
 • bőrgyógyászat
 • allergia-vizsgálat
 • rendszeres vérnyomásmérés
 • szív és érrendszeri megbetegedések rizifófaktorainak szűrése

Emellett pedig szervezhetünk egyéni és csoportos egészségnövelő megbeszéléseket, valamint propagandát is folytathatunk az allergiás megbetegedések megelőzésére.

Vállalati egészségmegőrzés elemei: Függőségek kezelése, leszokást segítő programok

A függőségek, legyen az alkohol, dohányzás, vagy tudatmódosító szerek használata, csak tudatos, és jól felépített stratégiákkal, összehangolt munkahelyi és orvosi részvétellel kezelhetőek. A munkahelyeken alkoholpolitikai stratégiára és e mentén szervezett programokra, orvosi vizsgálatokra, valamint a vezetők és a munkatársak támogatására van szükség. A dohányzás esetében elengedhetetlen a leszokást segítő csoportos programok, a dohányzás káros hatásairól felvilágosító beszélgetések szervezése, átfogó programok kialakítása.

Vállalati egészségmegőrzés - leszokás segítése

Hogyan ismerhetjük fel a függőségeket?

Alkoholizmusról árulkodhat többek között:

 • a gyakoribb munkahelyváltás,
 • a munkahelyi balesetek számának emelkedése,
 • a csökkenő igényszint és ambíció,
 • hangulatingadozások,
 • hangulatzavarok,
 • a gyakori késés,
 • az indokolatlan hiányzás,
 • a hullámzó teljesítmény,
 • a szűkülő kapcsolatrendszer,
 • valamint a reakcióidő növekedése.

Az érintett kollégák elbocsátása és a pótlása hosszú távon költségesebb, mint a kezelésük. Képzésekkel, célzott programokkal azonban bővíthetjük a dolgozók ismereteit, hogy kellő megértéssel, odafigyeléssel és segítőkészséggel forduljanak a függőségben szenvedő társaikhoz. Személyes konzultációra, pszichológus szakember bevonására, reintegrációs segítő programokra, valamint egy támogató, segítségnyújtó hálózat kiépítésére is szükség lehet.

Olvasd el további cikkeimet a munkahelyi stresszről és a vállalati egészségmegőrzés lehetőségeiről:

Ezeket olvastad már?