Onboarding kihívások: Az első nap játékosítása – Hogyan tegyük élménnyé?

Szerző: | 2019. 11. 29. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkavállaló beillesztése, onboarding

Amikor új munkahelyen kezdünk el dolgozni, általában izgatottan, kicsit talán félve várjuk az első napot. Ez szinte minden esetben nagyon meghatározó az új munkatárs számára. Fontos tehát, hogy ne kövessük el a leggyakoribb hibákat és az új kolléga pozitívan, élményként élje meg, erre pedig jó lehetőség, ha gamifikáljuk a beillesztési folyamatunkat. Hoztunk néhány ötletet, amivel egyszerű lesz az első nap játékosítása.

Az első nap játékosítása – Pontgyűjtő játék, előre ismertetett feladatokkal

Első nap játékosítása - pontgyűjtés

Talán a legfontosabb, hogy az új munkavállalót előre készítsük fel arra, hogy mikor mi fog vele történni az első napon, illetve az első héten. Ez egyrészt biztonságérzetet ad neki, másrészt minket is segít abban, hogy jól tervezzük meg az onboarding folyamatot.

Ezt akár játékosítani is tudjuk, ha az egyes napok különböző szinteket jelentenek, vagy ha az adott programokon való részvételért, bizonyos feladatok teljesítéséért pontokat adunk, majd ezek alapján jutalmazzuk is a jó teljesítményt.

Egy ilyen pontozási rendszerrel nagyjából bármit játékosíthatunk, akár azt, hogy gyorsan elvégezte a szükséges papírmunkát, vagy kipróbálta a különböző rendszerek működését. Pontokat adhatunk azért is, ha elvégezte a rá bízott feladatokat, vagy ha a főnökkel vagy a kollégákkal ebédelt. Ezeket az egyébként fontos apróságokat lehet akár kihívásokként is kezelni, amelyeket teljesítenie kell az új munkatársnak adott ídőn belül.

A heti munka értékelését is ennek részévé tehetjük, ha minden nap 15 percben a felettessel átbeszélik az elvégzett feladatokat, az aznapi sikereket vagy a felmerülő nehézségeket, majd ennek alapján közösen pontozzák az elvégzett munkát.

A jó teljesítményt értékeljük valamivel, ez lehet akár céges reputációs ajándék, egy ebédmeghívás, egy nyilvános dícséret, vagy akár egy home office nap, ha erre van lehetőség a cégnél.

Az első nap játékosítása – Ismerkedés a munkatársakkal és a szervezettel

Első nap játékosítása - ismerkedés

Egy másik lehetőség az első nap játékosítására, ha a munkatársakkal vagy épp a szervezeti szokásokkal való ismerkedést alakítjuk játékká.

A munkatársakkal való játékos ismerkedéshez mutasd be az új belépőket a csapatuknak, és gondoskodj róla, hogy mindenkivel tudjanak néhány percet beszélgetni. (Ha az első néhány napban a munkatársak kitűzőt viselnek, akkor az új kollégák könnyebben meg fogják jegyzeni a neveket.) Ezt követően a hét vége felé – amikor már lekerültek a kitűzők – ülj le a belépőkkel egy asztal köré. Készíts elő képeket a kollégákról és külön cetlikre nyomtasd ki a nevüket, valamint 1-1 rájuk jellemző állítást is – szintén külön papírra. Az új kollégáknak ezeket kell összepárosítaniuk, a helyes megoldásokért pontokat gyűjtve. Adj meg egy időkeretet, majd közösen ellenőrizzétek a megoldásokat. Ez a játék segíti a kezdeti beilleszkedést, hiszen az új munkavállalók könnyebben megtalálják majd a közös témákat a többiekkel.

A szervezet és a kultúra megismeréséhez szervezhetünk például Kahoot kvízt, vagy más játékos vetélkedőt az új belépőknek. Ennek formája lehet az is, hogy egy kérdésre 3 munkatárs elmesél 1-1 sztorit, amiből csak az egyik igaz. A versenyzőknek pedig ki kell találniuk, hogy melyik az. Ezek a történetek pedig további beszélgetéseket fognak gerjeszteni a munkatársak körében.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz az első nap játékosítása?

Szeretnél hatékonyan működő onboardingot, de nem tudod, hogyan fogj hozzá?

Kérd onboarding tervező csomagunkat és tudd meg, hogyan lehetne még jobb az új kollégák beillsztése!

Ha pedig nincs időd foglalkozni ezzel, kérj 30 perces ingyenes konzultációt az onbording folyamat fejlesztési szolgáltatásunkról.

További cikkeimet az onboardingról itt találod:

Ezeket olvastad már?