Munka vállaló szülők – 5 tipp, hogy támogasd őket

Szerző: | 2023. 09. 06. | Egyéb kategória

A gyorsan változó üzleti környezetben a munkavállalók sokszor szakmai kötelezettségeiket és családi szerepüket is össze kell hangolják, ami elég stresszes folyamat. A munkavállaló szülők támogatása nem csupán az alkalmazottak jólétének növelését szolgálja, hanem hozzájárul a vállalat eredményességéhez és versenyképességéhez is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan alakíthatjuk ki hatékony erőforráskezelési stratégiákat olyan kollégáink támogatására, akiknek a „műszak” nem ér véget a munkahelyről való hazaindulással.

1. Rugalmas munkaidő és home office lehetőségek az egyik legnagyobb segítség a munkavállaló szülőknek

Az egyik leghatékonyabb módja a munkavállaló szülők támogatásának a rugalmas munkaidő bevezetése és a home office lehetőség biztosítása. Ez lehetővé teszi, hogy a szülők könnyebben összehangolják a munkát a családi kötelezettségeikkel, és csökkenti a munka és a család közötti konfliktusokat, ami kiegyensúlyozottabb, boldogabb kollégákat eredményezhet, ezáltal csökkenti a szervezeten belüli frusztrációt, jobb munkahelyi légkört kialakítva, közvetve növelve a munkavállalói elköteleződést nem csupán az érintett munkavállóknál, de a velük dolgozó kollégák esetében is.

2. Gyermekmegőrzési szolgáltatások és hirtelen szabadságolások

A vállalatok számára érdemes lehet megfontolni gyermekmegőrzői szolgáltatások biztosítását, vagy támogatást nyújtani a szülőknek a gondozási lehetőségek megteremtéséhez. Ez a baba-mama szobától elkezdve a pár órán át működtetett játszóházon át egészen a munkahely biztosította óvodai helyekig terjedhet. Ezek a szolgáltatások megnyugtatják a szülőket gyermekük biztonságáról és bizonyos nevelési feladatokat átvállalva jobban tudnak koncentrálni szakmai eredményességükre.  

3. Kommunikáció és empátia

A nyitott kommunikáció kulcsfontosságú a munkavállaló szülők támogatásában. Fontos, hogy a vezetőség és a kollégák megértsék a szülői szerep következményeit, és készek legyenek együttműködni a rugalmasság és a megértés érdekében. Ugyan a magánélet a munkahelyen kívül zajlik, mint az első pontban is említettem, az ott történtek jelentősen kihatnak a konkrét munkára is. Adott esetben egy munkavállaló szülő hálásabb, lojálisabb is a számára kedvezményeket, de legalább megértést nyújtó munkahelye felé.

munkavállaló szülők

4. A Mentorálás és karrierfejlesztés hosszútávon is segít a munkavállaló szülőknek

A mentorálás lehetőséget adhat a munkavállaló szülőknek, hogy megosszák tapasztalataikat és tanácsokat adjanak azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, továbbá csökkenti a munkahelyi és családi élet kívánalmai között fennálló ellentétet, hiszen értő fülekre találnak, ha mentoruk is hasonló szituációkkal küzd meg nap, mint nap. Emellett a vállalatnak lehetőséget kell biztosítania a karrierfejlesztésre, hogy a szülőknek ne kelljen választaniuk a szakmai előmenetel és a családi élet között, tovább csökkentve a konfliktusok és frusztrációk lehetőségét.

5. Családbarát szabadságok

Fontos lehetőség lehet a rugalmas szabadságok biztosítása olyan esetekben, amikor a szülőnek a gyermekéről kell gondoskodnia egy váratlan esemény, mint egy megbetegedés okán. Ugyan ez bizonyos szinten törvénybe foglalt hazánkban (https://brandma.hu/munkaero-megtartasa/szabadsagolasi_praktikak/), ennek megvalósulása munkahelyről munkahelyre eltérő. Támogassuk a különböző családi helyzeteket és kötelezettségeket azzal, hogy különféle típusú szabadságokat kínálunk, például időszakos szabadságot a gyermek iskolai eseményei vagy orvosi vizsgálatai miatt. Ez lehetővé teszi, hogy a munkavállalók megfelelően reagáljanak a váratlan családi igényekre.

A munkavállaló szülők támogatása nem csak a humánus munkahelyi környezet kialakításáról szól, hanem a vállalat teljesítményére is hatással van. Az erőforrások hatékony kezelése, a rugalmas munkavégzés és a támogató programok biztosítása hozzájárul a munkavállalók elégedettségéhez és a vállalat sikeréhez egyaránt. Azok a vállalatok, amelyek komolyan veszik a munkavállaló szülők támogatását, ösztönző és innovatív munkahelyi környezetet teremtenek, amely hosszú távon előnyös mind a munkavállalók, mind a vállalat számára.

További hasznos tartalmakért kövess be engem a LinkedIN-en!

Ezeket olvastad már?

Tudd meg a sikeres Facebook álláshirdetés titkát! – Esettanulmány egy cukrászda online toborzási kampányáról

Tudd meg a sikeres Facebook álláshirdetés titkát! – Esettanulmány egy cukrászda online toborzási kampányáról

Facebook álláshirdetés segítségével vettünk fel 3 cukrászt 6 nap alatt egy budaörsi cukrászdába. Egy jelölt megszerzése kevesebb, mint 3.000 forintba került. Az employer branding és az online toborzási kampányok tehát egyáltalán nem csak a nagy cégek kiváltsága....

bővebben