Piros cetli-zöld cetli- Feedback kultúra kialakítása a munkaerőmegtartás elősegítéséért

Szerző: | 2023. 06. 17. | Egyéb kategória

Hallottál már a visszajelzések fontosságáról, de nem tudod, hogyan működik pontosan, és miért is jó? A munkahelyi kultúra kiemelkedően fontos szerepet játszik a vállalatok sikerében. Az egyik legfontosabb elem a rendszeres, jól megfogalmazott visszajelzés, amely segít a munkatársak fejlődésében, motiválásában és hosszú távú megtartásában. A munkavállalói elégedettségfelmérésekkel együtt a feedback sokkal több, mint holmi piros cetli, ahol az alkalmazott hibáit sorolod fel: pozitív visszajelzésekkel, kiépített, kiszámítható, érthető teljesítményértékelő rendszerrel és sok más, ennél jóval könnyebben megvalósítható taktikával lehet elérni a kívánt sikereket.

Mik az előnyei a feedback alapú kultúrának?

A visszajelzés alapú kultúra kiépítése és támogatása számos előnnyel járhat a vállalat számára:

1) Fejlődés és teljesítmény: A rendszeres és konstruktív visszajelzés lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy fejlődjenek és javítsák a képességeiket. Az építő jellegű visszajelzés segíti az egyének teljesítményének növelését, így a vállalat egészének hatékonysága és eredményessége is javul.

2) Motiváció és elkötelezettség: A kollégák számára kiemelkedően fontos, hogy elismerjék és megbecsüljék a munkájukat.  Amikor dícséretet kapnak, az ösztönözni fogja őket a további erőfeszítésre és növeli az elégedettségüket és az elkötelezettségüket a szervezet iránt.

3) Kommunikáció és csapatmunka: A visszajelzés  javítja a kollégák és a vezetők közötti kommunikációt is.  A nyitott és konstruktív visszajelzések elősegítik a hatékonyabb csapatmunkát, a problémamegoldást és az innovációt.

4) Tehetséggondozás és megtartás: Az alkalmazottak számára a visszajelzés lehetőséget nyújt arra, hogy felismerjék a saját fejlődési potenciáljukat és előrelépési lehetőségeiket. Egy jól működő visszajelzési folyamat hozzájárul a tehetséges munkavállalók megtartásához és a vállalat hosszútávú stabilitásához is.

Milyen módszereket és gyakorlatokat használhatok a feedback kultúra bevezetéséhez és fenntartásához?

1) Rendszeres teljesítmény-értékelések: Határozz meg negyedéves vagy féléves  teljesítményértékelő beszélgetéseket,  amelyek lehetőséget adnak az alkalmazottaknak és a vezetőknek a visszajelzésre. Először mindig a beosztott önjellemzésével kezdjünk, hiszen számos fejlesztendő területtel ő is pontosan tisztában van. A beszélgetés ne a múltbéli hibák felhánytorgatásáról szóljon, hanem a jövőbeli célok közös kijelöléséről. Legyen pozitív a légkör és vezetőként mindig fordítsunk figyelmet az elvégzett munka elismerésére, a kollégáink megícsérésére.

2) 360 fokos visszajelzés: A 360 fokos visszajelzés lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy visszajelzést kapjanak kollégáiktól, vezetőiktől és az ügyfelektől is. Ez a módszer segít az erősségek és fejlesztendő területek azonosításában. Hátránya azonban az, hogy idő- és erőforrásigényes a kialakítása, így inkább akkor vágjunk bele, ha a korábbi értékelő rendszerünk már gördülékenyen működik.

3) Mentorálás és vezetői coaching: Bátorítsd a vezetőket, hogy vállaljanak mentori szerepet és hátran alkalmazzanak coaching technikákat a kollégákkal történő beszélgetés során. Így nemcsak a jobb együttműködés, de a bizalom is erősödni fog a vezető-beosztotti kapcsolatokban. Ez azonban csak akkor fog működni, ha a vezető valóban hiteles és hajlandó elfogadni a kapott kritikát is.

4) Nyitott kommunikációs csatornák: Biztosíts nyitott kommunikációs csatornákat, például  ötletládát vagy virtuális fórumot, ahol a kollégák anonim módon is visszajelzéseket adhatnak. Ez lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy véleményt nyilvánítsanak és javaslatokat tegyenek a vállalati folyamatok fejlesztésére, viszont nem beazonosíthatóak, ami elősegíti az őszintébb, akár kritikusabb megnyilvánulást is. Az ötletek kidolgozásánál azonban érdemes bevonni az ötletgazdát is, hiszen ő lesz az, aki elkötelezett támogatója lesz a változások bevezetésének, miközben a cég iránti elkötelezettsége is nőni fog.

5) Példaértékű vezetés: A vezetőknek példát kell mutatniuk, és vezetőként maguknak is kérniük kell a visszajelzést. A vezetői viselkedés, amely nyitott és fogadókész a visszajelzésekkel szemben, ösztönzi az alkalmazottakat is a visszajelzés adására és fogadására. Különösen fontos ez akkor, ha vezetőként kritikát kapunk. Ha mi magunk nem tudjuk ezt a helyén kezelni, nem várhatjuk el a munkatársainktól sem.

Tanácsok a visszajelzés alapú kultúra kialakításához:

  • Készíts egyértelmű és következetes visszajelzési folyamatokat és irányelveket.
  • Biztosíts időt a visszajelzésre és a fejlődésre a mindennapi munkavégzésben.
  • Legyen konkrét és építő jellegű a visszajelzés (feedback), fókuszálva az eredményekre és a viselkedésre.
  • Légy nyitott a munkavállalók visszajelzéséire, hallgass rájuk és köszönd meg nekik az észrevételeket.
  • Bátorítsd a kollégákat, hogy adjanak egymásnak visszajelzést és segítsék egymás fejlődését.

További hasznos tartalmakért kövess be LinkedIN-en!

Ezeket olvastad már?

Tudd meg a sikeres Facebook álláshirdetés titkát! – Esettanulmány egy cukrászda online toborzási kampányáról

Tudd meg a sikeres Facebook álláshirdetés titkát! – Esettanulmány egy cukrászda online toborzási kampányáról

Facebook álláshirdetés segítségével vettünk fel 3 cukrászt 6 nap alatt egy budaörsi cukrászdába. Egy jelölt megszerzése kevesebb, mint 3.000 forintba került. Az employer branding és az online toborzási kampányok tehát egyáltalán nem csak a nagy cégek kiváltsága....

bővebben