A munkahelyi stressz mérése

Szerző: | 2020. 01. 05. | Egyéb kategória, Munkahelyi egészség

A munkahelyi stressz mérése megkönnyíti a stressz kezelését. Munkáltatóként fontos, hogy tényeken és adatokon alapuló következtetésekre építsünk a munkahelyi stressz kapcsán, majd tudatosan megválasztott, az igényeknek megfelelő eszközöket alkalmazzunk a stressz kezelésére.

A munkahelyi stressz okairól, következményeiről és a stressz kezelésének eszközeiről korábban már írtam.

A munkahelyi stressz mérése – Önbeszámoló, kérdőív

Ennek keretében a munkahelyi stresszorokat, az azokra adott lelki válaszokat és viselkedésváltozásokat tudod mérni, a testi tüneteket és a megbetegedéseket vizsgálni. Ebben az esetben meg kell különböztetnünk nagy életeseményeket (pl. közeli hozzátartózó megbetegedése, esküvő-szervezés, stb.), krónikus stresszorokat és mindennapi bosszúságokat (pl. közlekedési dugó, késés, stb.). A mérési módszer nagy hátránya, hogy nagyban befolyásolja a válaszadó pillanatnyi hangulata, így inkább a stresszorok tudatosítását segítni.

Munkahelyi stressz mérése - Kérdőív

A munakhelyi stressz mérése – Megfigyelés, műszeres méréssel kiegészítve

Ennek a módszernek az a lényege, hogy meg kell figyelned azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a cselekvést (pl. információhiány) vagy a művelet folytonosságát szakítják meg (pl. telefonhívások). Emellett az időnyomást, a monoton munkafeltételeket, a nem specifikus akadályokat (környezeti feltételek és fizikai szükségletek kielégítésének akadályozottsága) is figyelni kell a méréskor. A módszer előnye, hogy az egyes munkakörnyezetből adódó stresszorok könnyen megszüntethetőek, ha kellően körültekintőek vagyunk.

A pontosabb eredményekhez érdemes többször megfigyelni a munkavállalókat és a munkafolyamatokat, valamint rendszeresen mérni például a kollégák vérnyomását. Az idősebb generációk egyébként pozitívnak tartják, ha a munkáltató lehetőség ad a vérnyomás-mérésre, illetve a munkahelyi szűrővizsgálatokra.

A munkahelyi stressz mérése – Nem beavatkozó eljárások

Ezek olyan módszerek, amikor az alany nincs, vagy kevésbé van tudatában a mérésnek.

Egyik fajtája lehet például a hiányázási adatok elemzése, fizikai nyomok elemzése. A másik típusa pedig a fiziológiai mutatók mérése, vagyis az orvosi adatok elemzése, tünetek keresése.

Hogyan küzdünk meg a munkahelyi stresszel?

A stresszel való megküzdés során a úgynevezett elsődleges és másodlagos értékelést végzünk. Az elsődleges értékeléskor csupán annyit vizsgálunk, hogy fontos-e számunkra, ami történt. Amennyiben igen, úgy sor kerül a másodlagos értékelésre, ahol pedig azt vizsgáljuk, meg tudunk-e küzdeni, kontrollálni tudjuk-e a történéseket, valamint, hogy ki vagy mi az okozója.

Ennek során számba vesszük azokat a forrásainkat, amelyeket a megküzdés során fel tudunk használni. Ezek lehetnek például személyi, fizikai vagy szociális, kulturális források is. A stresszel való megküzdést nehezítik azokban olyan tényezők is, mint a terhelt gyermekkor, vagy az alacsony iskolai végzettség.

Munkahelyi stressz mérése - megküzdés

Alapvetően kétféle megküzdési stratégiai áll rendelkezésünkre, az első esetében kezelhető a helyzet, ez egy problémaközpontú megküzdés, de csak akkor csökkenti a stresszt, ha sikeres. A másik megküzdési stratégia a nem kezelhető helyzetek megoldására alakult ki, ez egy érzelemközpontú megküzdés, melynek során a helyzet értelmezésének megváltoztatása törekszünk. Ennek eszköze lehet az értelemkeresés, a minimalizálás, a fantáziába menekülés és az ön-vádlás is.

A munkahelyi stresszel való megküzdés tehát nem könnyű és nagyban függ az egyén adottságaitól is. Munkáltatóként azonban nem mehetünk el szó nélkül a probléma mellett. Tudatos és a munkavállalói igényeknek megfelelő stressz-mérési és stressz-kezelési tervre van szükségünk, hiszen a munkavállalók számára a második legfontosabb szempont egy jó munkahely kapcsán, hogy biztonságos és egészséges munkakörülményeket tud-e biztosítani a munkáltató. Ebbe pedig a mukahelyi stressz témaköre is beletartozik.

Olvasd el további cikkeimet a munkahelyi stresszről és a munkahelyi egészségmegőrzésről:

Ezeket olvastad már?