Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei – 9 valóban működő ötlet

Szerző: | 2020. 03. 22. | Egyéb kategória, Munkaerő megtartása, Munkahelyi egészség

A munkahelyi egészségfejlesztés nagyon jó lehetőség a szervezetek számára, hogy építsék munkáltatói márkájukat. Egy egészséges munkahelynek számos előnye van. Nemcsak vonzó a potenciális jelöltek számára, de garantáltan elkötelezettebbé válnak az itt dolgozó kollégák is. Az elkötelezettségen túl az is fontos, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott, elégedett munkavállaló jobb teljesítményre képes, pontosabban és hatékonyabban végzi el a feladatait, mint azok a kollégák, akik valamilyen fizikai vagy lelki problémával küzdenek. Sokszor alábecsüljük a mentális egészség jelentőségét, pedig a kiégés és a depresszió egyik leggyakoribb oka. Nézzük meg, mik a munkahelyi egészségfejlesztés eszközei!

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei – Munkahelyi sportolási lehetőségek, rendszeres mozgást támogató kezdeményezések

A testmozgás a relaxáció egyik hatékony és olcsó eszköze, így a munkahelyi egészségfejlesztés egyik legelterjedtebb eszköze a munkahelyi sportolási lehetőségek biztosítása, a rendszeres mozgást támogató kezdeményezések. Ezek a programok azonban csak akkor járhatnak sikerrel, ha azokon a dolgozók örömmel és lelkesen tudnak és akarnak részt venni. Az motiváció fenntartása történhet célszerződésekkel vagy önellenőrzéssel, a mozgás népszerűsítésében pedig akár egy munkahelyi sportnagykövet képzés is a segítségünkre lehet.

Csapatversenyek

Jó kezdeményezés lehet egy “közösen könnyebb munkahelyi életmódváltó csapatverseny”, melynek középpontjában a rendszeres testedzés és az egészségesebb táplálkozás áll. Célja az aktív, fejlesztő mozgási lehetőségek biztosítása és a szemléletformálás.

A személyes előnyök mellett a munkahelyek számára is nyereséges, mert:

 • jobban teljesít a csapat,
 • erősödnek a munkahelyi kapcsolatok,
 • kedvezőbb a légkör,
 • csökken a hiányzás aránya,
 • javul a belső kommunikáció

A munkaadó részéről minimális ráfordítást igényel, kizárólag a 5-10 fős csoportokban résztvevő munkavállalók elkötelezettségétől függ a végső eredmény.

Közös szabadidős tevékenységek

Szintén a csapatkohéziót erősíthetik a közös szabadidős tevékenységek.

 • Szervezhetünk gyalog-, kerékpáros-, vagy vízitúrát, vagy akár vállalati horgászversenyeket is.
 • Vezethetünk be munkahelyi (gyógy)tornát, jógát vagy más tartás- javító sportot.
 • Vásárolhatunk sporteszközöket és alakíthatunk ki konditermet a munkahelyen.
 • Létrehozhatunk egy fitness klubot, melynek tagjai szakember segítségével sajátíthatja el az egyes mozgásformákat, illetve a kondigépek használatát.
 • Bevezethetjük a rendszeres ülőgimnasztikát,
 • népszerűsíthetjük a lépcsőzést,
 • de akár tarthatunk sétáló meetingeket is,
 • vagy szervezhetünk irodai masszázst a mozgásszervi panaszok enyhítése érdekében.
Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei - túra

Bringázz a munkába kampány

Az előbbieken túl szervezhetünk bringázz a munkába kampányt is, ami nem csak egészségügyi okokból előnyös a cég számára, hanem a cég pozitív arculatának kialakítását is elősegíti, hiszen környezettudatosságra vall. Ennek feltétele, hogy a munkahelyen legyen kerékpártároló, öltöző és zuhanyzó, mert ezek enélkül a részvételi hajlandóság drasztikusan csökkeni fog.

Sportbérletek

Amennyiben nincs lehetőségünk például csoportos edzéseket tartani a munkahelyen, adhatunk munkavállalóinknak fitnesz, uszoda vagy sportpálya bérletet, illetve All You Can Move sportpasst is. AYCM SportPass egy olyan munkáltatói juttatásként igényelhető sportbérlet, mellyel több száz különböző sportlétesítmény – fitnesztermek, uszodák, boxtermek, jógatermek, mászótermek, atlétikai pályák, tánccentrumok, korcsolyapályák, golfpályák, squashpályák, teniszpályák, illetve rúdtánc órák is – korlátlanul látogathatók az ország nagyrészén.

Családi, sport és egészségnapok

Azok a szervezetek, akiknek nincs lehetősége a rendszeres munkahelyi sport bevezetésére, szervezhetnek családi, sport és egészségnapokat. Ennek keretében csapatjátékokat, sportvetélkedőket és bajnokságokat szervezhetnek, egészséges ételeket és italokat fogyaszthatnak és mutathatnak be a résztvevőknek. Emellett az életmódváltás előnyeivel kapcsolatos előadásokkal, kvízzel is felkelthetik a hallgatóság érdeklődését. Rendezhetnek főzőversenyt, receptversenyt, tájékoztató anyagokat oszthatnak ki, melyek segítenek a táplálkozási és mozgási szokások átalakításában, recepteket, diétákat, tornagyakorlatok leírását tartalmazhatják. Szintén lehetőség van életmód-tanácsadást tartani, amelynek keretében információt kaphatnak a résztvevők a szükséges életmódbeli változtatásokról, annak előnyeiről, ez pedig segíti a motiváció biztosítását, az elköteleződést a sport iránt.

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei - sport

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei – A munkahelyi étkezés átalakítása

A munkahelyi étkezéshez kapcsolódóan megoldás lehet a munkahelyi étkezde kialakítása, vagy a meglévő kínálat egészségesebbé tétele például gyümölcsökkel, zöldségekkel, salátákkal, tejtermékekkel, teljes kiőrlésű készítményekkel, valamint a magas cukortartalmú készítmények kínálatból történő eltávolításával. Az étkezéshez kapcsolódóan fontos az is, hogy megfelelő legyen a folyadékbevitel, valamint, hogy a vércukorszint ingadozás elkerülése érdekében 3 óránként legyen lehetősége a munkavállalónak valamilyen egészséges étkezésre.

Szintén az étkezéssel és a testmozgással kapcsolatosan sor kerülhet életmód tanácsadásra is, ahol szakember segítségével személyre szabott táplálkozási és életmód-program összeállítására és utánkövetésére is van lehetőség. Ennek keretében fontos beszélni az elhízásról és veszélyeiről, valamint a helyes táplálkozás fontosságáról.

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei - Egészséges étkezés

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei – Szervezetfejlesztés segítségével megvalósítható programok

Itt zömében HR rendszerekre fókuszáló programokra kell gondolnunk. Ennek része lehet:

 • a munkavállalók képzése,
 • a mentori,
 • illetve a teljesítményértékelő rendszer kialakítása, felülvizsgálata
 • az öregedésre irányuló humán stratégia kialakítása,
 • a vezetőfejlesztés
 • az alkalmazottak fejlődésének elősegítése,
 • a munkakörök oly módon történő átalakítása, hogy azok értelmes egészet alkossanak, lehetőséget adjanak a szakmai és személyes fejlődésre, a társas kapcsolatok építésére, a felelősségvállalásra és az önállóságra is.

A munkakörök áttervezésénél számos olyan kérdés merül fel, amelyek bár nem tűnnek lényegesnek, ha nem kezeljük őket, veszteséget jelentenek mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára. Ilyen tényező lehet például az, hogy:

 • van-e az egyes munkafázisok között várakozási idő,
 • van-e túlterhelés,
 • megfelelő mennyiségű-e az információ,
 • hogyan működik a vezetés,
 • megfelelő-e a kommunikáció,
 • megfelelő-e az emberi erőforrás kihasználása?

Ezek vizsgálatával és átalakításával meg lehet szüntetni a munkavállalókat érő stresszorok egy részét, valamint azokat a veszteségeket, amelyek akkor keletkeznek, ha a munkavállaló felesleges munkafolyamatokat végez.

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei – Munka-magánélet egyensúlyára törekvő programok

A munka-magánélet egyensúlya mára már egy kiemelkedően fontos kérdéssé vált a munkavállalók számára. Manapság sokkal alapvetőbb elvárás a munkavállalók körében, hogy rugalmasabban intézhessék ügyeiket, és hogy ne jelentsen problémát, ha az egyik szülőnek otthon kell maradnia a beteg gyerekkel.

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei - Work-life balance

A work-life balance megteremtésének jó eszköze lehet, ha a cég vállalati óvodát, bölcsődét üzemeltet vagy nyári gyermekfelügyeletet biztosít az alkalmazottak gyermekei számára. Ezek lehetnek a családbarát munkahellyé válás kezdeti lépései.

Szintén a munka – magánélet egyensúlyát hivatott támogatni a munkába-járás megszervezése, támogatása, valamint a buszoztatás, ami például a vidéki ipari üzemek, gyártócégek esetében, illetve az agglomerációban található nagyvállalatok esetében már számos cégnél működik. A kisebb településeken a nem megfelelő helyi és helyközi közlekedésnek, valamint a nem összehangolt menetrendek miatt a munkavállalóknak különösen nagy terhet jelenthet a munkába járás. Szintén sok időt vesz igénybe a pest megyei agglomeráció lakosainak például eljutniuk budapesti munkahelyükre, ez sok esetben akár napi 3-4 óra ingázást is jelent, ami rengeteg időt vesz el a munkavállaló szabadidejéből, ráadásul komoly költséget jelent a munkavállaló számára a tömegközlekedés használata.

A work – life balance támogatásának eszköze lehet az is, ha a szervezet fogyatékosságbarát munkahellyé válik és támogatja a megváltozott munkaképességű munkavállalók rehabilitációját vagy távmunkát, rugalmas munkaidőt vezet be.

Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei – Ergonómia

A munkahelyi egészségfejlesztés egyik alapvető feltétele a megfelelő ergonómia. Az egyetlen ok, amiért mégis csak a bejegyzés végén kapott helyet, az az, hogy a KKV-k számára talán kevésbé releváns. A nagyobb, főleg gyártással foglalkozó cégek esetében ennek a témának sokkal nagyobb jelentősége van, az ő esetükben azonban bízom abban, hogy sok újdonságot nem mond a cikkem. 🙂

A munkakörnyezet meghatározó jelentőséggel bír az ember szellemi és testi állapotára, ezért a munkakörnyezetet a legkevésbé ártalmassá kell formálni.

 • A fokozott megterheléssel járó munkafolyamatokat kiválthatjuk robotika alkalmazásával,
 • a zajártalmak ellen hallásvédőket vagy hangszigetelést,
 • a vegyi anyagok gőzei ellen elszívó berendezéseket alkalmazhatunk.

Az irodai munkavégzés esetében is van lehetőség a munkaköri ártalmak csökkentésére:

 • A korszerű monitorok és a megfelelően kialakított székek vagy az ülőlabdák enyhíthetik az ülőmunkából adódó gerincbántalmakat.
 • Szintén az irodai hatékonyságot növeli a helyiség megfelelő kialakítása is. Számos irodai veszteségtevékenységet – mint például a dokumentumok keresése, munkaanyagok felesleges mozgása, várakozás dokumentumra, döntésre – könnyedén kiküszöbölhetünk a terek és berendezések szakszerű tervezésével.
 • Emellett a tágas, világos iroda csökkenti a bezártság érzését és az emiatt keletkező stresszt, ezáltal ösztönzőleg hat a munkavállalókra.
Munkahelyi egészségfejlesztés eszközei - Ergonómikus iroda

Törvényi előírások

Magyarországon törvény írja elő a munkáltató kötelezettségeit a foglalkoztatás-egészségügyi kérdésekben. A folyamat az alábbi módon épül fel:

 1. megszűntetés: az ártalmakat a keletkezés helyén meg kell szűntetni
 2. helyettesítés: ha az ártalom forrása nem szüntethető meg, akkor egy kevésbé károsító megoldásra kell törekedni
 3. műszaki kontroll: a megelőzés érdekében rendszeres karbantartás, ellenőrzés, javítása
 4. adminisztratív kontroll: a balesetek megelőzése érdekében új munkautasítások kialakítása, képzés, szervezési intézkedések
 5. egyéni védőeszköz biztosítása: megfelelő műszaki kialakítású, jó állapotú, előírt védelmi képességgel rendelkező munkaeszköz biztosítása, amelyet a munkavállaló az előírt módon használ

A Munka Törvénykönyve így határoz a munkavédelem kérdéskörében: „Mvt. 54. § (1) Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles figyelembe venni a következő általános követelményeket:

 • a) a veszélyek elkerülése;
 • b) a nem elkerülhető veszélyek értékelése;
 • c) a veszélyek keletkezési helyükön történő leküzdése;
 • d) az emberi tényező figyelembevétele a munkahely kialakításánál, a munkaeszközök és munkafolyamat megválasztásánál, különös tekintettel az egyhangú vagy kötött ütemű munkavégzés időtartamának mérséklésére, illetve káros hatásának csökkentésére, a munkaidő beosztására;
 • e) a műszaki fejlődés eredményeinek alkalmazása;
 • f) a veszélyes helyettesítése veszélytelennel vagy kevésbé veszélyessel;
 • g) egységes és átfogó megelőzési stratégia kialakítása, amely kiterjed a munkafolyamatra, a technológiára, a munkaszervezésre, a munkafeltételekre, a szociális kapcsolatokra és a munkakörnyezeti tényezők hatására;
 • h) a kollektív műszaki védelem elsőbbsége az egyéni védelemhez képest;
 • i) a munkavállalók megfelelő utasításokkal történő ellátása.

Olvasd el további cikkeimet a munkahelyi stresszről és a munkahelyi egészségfejlesztésről:

Ezeket olvastad már?